top of page

Támadnak a vérszívók! Készülj fel velünk hatékonyan a kullancsok és a bolhák ellen

Frissítve: 2022. jún. 3.


A kullancsok Magyarország egész területén megtalálhatók és márciustól októberig a legaktívabbak. Azonban egész évben találkozhatunk kullanccsal, így érdemes folyamatosan odafigyelni egy-egy vadvilági kutyával tett vándorlást követően. A kullancs által hordozott kórokozók Lyme-kórt és babéziózist okozhatnak. A tünetek pedig, mint a bágyadtság, a gyengeség estleg a láz, sokszor annyira semmitmondók, hogy nehéz észrevenni a bajt. Ezért kell megelőzni azt, megfelelő kullancs elleni védelemmel!


Bolha és kullancsfertőzés gyakori panasz. Egyiket sem könnyű kezelni. Hogy ennek okait megértsük pár dolgot. 1. Bolhás-e a kutyám? Kismértékű fertőzöttség könnyen felismerhető, ha vizes fehér papírlapra állítja az állatot és jól megdörzsöli a szőrét. A nedves papírra hulló és az apró fekete bolhaürülék körül piros udvarként oldódik ki a vérfesték. Használható bolhafésű is. 2. A bolhák fejlődése az anyabolha vérszívását követő peterakással kezdődik. Ezek a peték a kutya szőréből folyamatosan peregnek ki a környezetbe. Ott kikelnek és lárvák lesznek, amelyek a kutya testéről lehulló korpaszemcsékkel és egyéb szerves törmelékkel táplálkoznak, majd több vedlésen keresztül kb. 3 hónap alatt válnak kifejlett bolhává, amelyek gazdát keresve felugranak a legközelebbi kutyára, macskára. Esetenként bebábozódva akár egy évig is nyugszanak, mielőtt továbbfejlődve újrafertőznék az állatot. Az állat bolháinak 95%-a a környezetben van peték és lárvák formájában.

3. Ha megfüröszti a kutyát bolhaellenes samponnal, ha port szór rá (amit egyébként a környezetbe kellene szórni, nem a kutyára), ha spray-vel fújja be, de még ha spot-on cseppeke teszis rá, egyik sem védi a kutyáját 3 hónapon keresztül. Egyedül a nyakörveknek, ezek közül is a jó minőségű Kiltix, vagy Scalibor nyakörvnek, van 6-7 hónapos, vagy a Bolfonak 4 hónapos megbízható hatása.

4. Nincs 3 hónapos és 1 hónapos csepp. A legjobb cseppek, mint az Advantix vagy a Frontline is csak 1 hónapig védenek 98-99%-os hatásfokkal, majd hatékonyságuk romlani kezd. Egy új fejlesztés a Virbac Effipro, amely 2 hónapig képes 98%-os védelmet biztosítani. Ha meg akarja szabadítani a kutyát a bolháktól, havonta kell csepegtetni, ha csak korlátozni akarja a bolhafertőzöttséget, akkor 2-3 havonta.

5. Semmilyen készítmény nem tartja biztonsággal távol a bolhákat, csak megöli azokat, amelyek a kutyára felugranak, vért színak. Egyes készítményeknek, mint pl. az Exspotnak van repellens hatása is, de ez sem 100%-os. A Frontline Combo készítmények, a kutyáról lehulló korpát "mérgezik", és így pusztítják a lárvákat is. Ennek bolhanyál-allergia esetén lehet jelentősége, mivel pl. a kezelés megkezdésétől számított 3 hónapon belül a tünet ismétlődhet.

6. A kutyán a macska bolhája is megtelepszik, sőt kutyákon többnyire macskabolha található. Tehát, ha meg akarja szabadítani a kutyáját, macskáját a bolháktól:

  • Fel kell hogy helyezzen egy Bolfo, Kiltix, Foresto vagy Scalibor nyakörvet, vagy havonta minimum 4 hónapig Advantix, vagy Effipro cseppet kell rátenie.

  • Ezen kívül ki kell mosni, de inkább ki kell dobni minden rongyot, szivacsot, amin az állat gyakran pihen. Kiporszívózni a kanapéból, szőnyegből a lárvákat, petéket nem lehet.

  • A kutyaólat, fekhelyet érdemes rendszeresen hangyairtó porral körbeszórni.

  • Ezután pedig még mindig számolnom kell azzal, hogy az udvarban szabadon közlekedő macskák, visszafertőzhetik a kutyát, macskát, illetve hogy a bábokból kikelt bolhák egy év múltán is megjelenhetnek. Ezért kevés a kampájn-szerű bolhairtás, folyamatosan kell biztosítani a bolha elleni védelmet.

A kullancsok tekintetében a következőket érdemes tudnunk:

1. Nem igaz, hogy kullancs csak tavasszal és ősszel van. Igaz, hogy ez a két évszak a főszezon, de csapadékosabb, hűvösebb nyári időszakokban, és enyhébb, hómentes téli hónapokban is nagy menyiségben jelenhetnek meg.

2. Kullancs ellen sajnos nincs 100%-os, biztos megoldás. Az elszántabbak a nyakörv mellett spot-on cseppeket is használnak, sőt esetleg séta előtt spray-vel is kezelik az állatot, vagy ultrahangos riasztót akasztanak a nyakukba. Legjobb hatásfoka a kullancs esetében is a nyakörveknek és a spot-on cseppeknek van, ezek a kullancsok 95-98%-át távol tarják. A legtöbb bolha elleni készítménynek több-kevesebb kullancs ellenes hatása is van. Mivel a kullancs csak a bőrbe hatolást követő 24. óra körül kezdi üríteni a kórokozókat, érdemes a séta után átnézni a kutya, macska szőrét,

3. Az, hogy nem talál kullancsot, az nem jelenti, hogy az állat nem fertőződhetett. A kullancs fejlődési stádiumai, a nymphák is képesek a kórokozók terjesztésére, ezek pedig méretüknél fogva észrevehetetlenek.

4. A kullancsveszély elleni védekezés fontos része a vakcinázás, amely viszont nem helyettesíti a repellens készítményeket. A két legfontosabb kullancs által terjesztett kutyabetegség, a lyme borreliózis és a babeziózis ellen szerencsére van vakcina.

5. A kullancs eltávolításakor fontos, hogy ne sérüljön a kullancs. A zsírral kenés és a kézzel kitépés nem jó módszer, mert nagy mennyiségű, kórokozóval szennyezett nyálat juttat az állatba. Helyette kullancskiszedő kanállal vagy csipesszel, balra forgatva lehet eltávolítani a parazitákat. Ilyen eszközöket tudunk is adni a rendelőben. Ha mégis beleszakadt a kullancs feje, akkor azt - hacsak nem okoz komoly gyulladást - általában már nem érdemes piszkálni. Pár nap alatt magától is kilökődik.Óvjuk állatainkat és magunkat a vérszívóktól, mindig körültekintően ellenőrizzük bundájukat a nyári napokon a kertben töltött hosszú órák után vagy egy kimerítő, hosszú erdei túrát követően. Bármennyire is aprók ezek a vérszívók, grandiózus veszélyt jelenthetnek.


Fuente: Bolha és kullancs elleni védekezés (papaikisallatambulancia.hu)

53 megtekintés0 hozzászólás

Коментари


bléancoLOGO.png
ZOOLAND LOGO  (2).png
bottom of page